Posted by: PureWater | June 10, 2011

Deuteriul si efectele lui

Cea mai enigmatica substanta de pe pamant
– In ultimii ani, se vorbeste tot mai mult despre diferite ape care vindeca, fiecare dintre ele fiind recomandata ca un adevarat elixir. Se vorbeste despre apa structurata, apa Pi, apa plata etc. Prin ce difera, in afara de continutul de deuteriu, aceasta apa usoara de care va ocupati, de cele enumerate anterior?
– Se stie despre apa ca este cea mai raspandita substanta de pe pamant. Totodata, ea este si cea mai enigmatica. Daca i se modifica structura, compozitia, temperatura chiar, atunci proprietatile sale biologice si implicit efectul ei asupra organismului uman sunt foarte mult diferite. Apa plata, de exemplu, este o apa naturala, care a stat cateva mii sau zeci de mii de ani in roca si a imprumutat din caracteristicile electromagnetice ale zonei si si-a orientat molecula. Apoi, apa structurata – de care s-a ocupat foarte mult si profesorul Manzatu – are si ea molecule orientate intr-un anume fel, iar de aici rezulta anumite proprietati biologice. In lumea vie sunt insa intalnite mult mai multe tipuri de apa. Se stie ca organismul fiecaruia dintre noi contine in proportie de peste 70% apa, insa nu este vorba despre apa de un singur tip. Avem apa in interiorul celulelor, la suprafata celulelor si in afara lor, apa constitutionala, si fiecare dintre acestea este diferita de celelalte. Chiar si apa de la suprafata celulei difera foarte mult de la un om la altul. Apa se uzeaza odata cu varsta. Mai mult, ea are memorie. Nu in sensul ca retine anumite detalii, ca in cazul mintii umane, ci in sensul ca, pe parcursul vietii, ea isi modifica atat de mult structura, compozitia izotopica si entropia, incat capata proprietati mult diferite de ceea ce a fost initial, purtand un fel de amprenta.
Sunt multe, foarte multe de spus despre apa, care merita calificativul de “miracol”. De exemplu, moleculele de apa pot fi ordonate intr-o structura simetrica, cristalina – gheata -, pentru ca, pe masura ce temperatura creste, apa sa treaca din structura cristalina intr-una lichida. Este extrem de important ca, in intervalul de temperatura de la 35 a la 42¡C ea se afla intr-o stare fluida – are jumatate structura cristalina, jumatate lichida. Aceasta structura cu maxima instabilitate – acum e cristal, acum e lichid – favorizeaza dezvoltarea reactiilor biochimice care genereaza energie si intretin viata la temperatura de 37¡C si la o presiune de o atmosfera. Putini stiu ca, daca in laborator am vrea sa obtinem reactiile biochimice care se produc in celula si in corpul omenesc la 37¡C si la o presiune de o atmosfera, am avea nevoie de sute de grade, sute de atmosfere si de catalizatori superperformanti. Aici, in apa, este o parte a marelui mister al vietii.

Inceputul povestii: apa de ghetar
– In lumina acestor informatii, ce rol are apa cu continut scazut de deuteriu pe care o studiati? Cum v-a venit ideea sa va orientati cercetarile asupra ei?
– Povestea este mai veche si incepe undeva in anii ‘60, in Uniunea Sovietica, unde oamenii de stiinta au studiat in paralel doua populatii ai caror membri ajungeau la varste extrem de inaintate si erau foarte sanatosi. Obiceiurile lor, inclusiv cele alimentare, erau foarte mult diferite, insa cele doua populatii aveau ceva in comun: beau apa de ghetar. Apa de ghetar este pura, fiind formata cu mii si mii de ani in urma si, pe langa continutul redus de deuteriu, s-a dovedit a avea si calitati biologice deosebite. De pilda, la culturile agricole irigate cu apa de ghetar, productivitatea a crescut in medie cu peste 60%, pentru ca la castraveti sa creasca cu pana la 250%. In timp ce se derulau aceste cercetari, a aparut insa o prioritate majora – studierea apei grele, folosita la dezvoltarea tehnicii nucleare, ceea ce a dus la stagnarea cercetarilor privind apa usoara. Abia in anii ‘90, un cercetator maghiar din Statele Unite, Gabor Somlyai, a facut studii mai intense pe aceasta tema. Apoi, el si-a continuat cercetarile in Ungaria, iar ele au fost preluate si dezvoltate de colective independente din mai multe tari. Daca apa grea, cu continut sporit de deuteriu, are efecte biologice in marea lor majoritate negative – un caine adapat cu apa care are continut de 35% apa grea moare in cateva saptamani -, apa usoara este un adevarat elixir pentru sanatate.

– Care ar fi atunci argumentul in sprijinul acestei ultime afirmatii?
– Spuneam anterior ca apa din organismul nostru imbatraneste odata cu noi. Trebuie sa stiti ca la ora actuala s-au facut si analize care sa demonstreze acest lucru. Aceste analize arata ca exista un indicator obiectiv care poate sa ne arate gradul de invechire, de uzura a apei din organism: cantitatea de gaze dizolvate in apa din organism. Pe masura ce apa imbatraneste, cantitatea de gaze dizolvate creste. La copii si tineri, cantitatea de gaze dizolvate este de patru ori mai mica decat la o persoana in etate. De fapt, pe masura ce noi imbatranim, apa imbatraneste si ea si retine din ce in ce mai multe reziduuri sub forma de gaze. Daca izbutim sa inlocuim apa “poluata” din interiorul organismului (poluata prin informatie structurala, izotopica, entropica) cu o apa nepoluata, atunci vom reusi si sa dam o noua viata si o noua tinerete organismului. Apa cu continut redus in deuteriu este una dintre apele care fac lucrul acesta. Toata lumea stie ca imbatranim pentru ca degeneram, apar fibroza si scleroza, pentru ca metabolismul redox (reactia de oxidare sau reducere) ne distruge, dar exista teorii care spun ca noi imbatranim si pentru ca in organismul nostru se acumuleaza deuteriu, care ati vazut ca are efecte negative. Pentru ca atunci cand bem apa grea, deci cu continut mare de deuteriu, ducem organismul la moarte rapida. Principiul este aparent simplu: daca reusim sa scadem concentratia de apa grea din organism, atunci organismul isi recastiga tineretea, vitalitatea si imbatraneste din ce in ce mai lent.

– Urmeaza in mod firesc urmatoarea intrebare: cum putem reduce aceasta concentratie de apa grea din organism?
– Exista doua cai majore: 1. Consumul de legume si fructe proaspete, de alimente vegetariene in general, care sunt bogate in aceasta apa usoara, spre deosebire de carne si de produsele din carne care, din contra, sporesc cantitatea de deuteriu. 2. Consumul direct de apa usoara, care aici in tara este obtinuta in doua locuri: la o instalatie din Ramnicu-Valcea si la fabrica de apa grea de la Halanga, unde se deverseaza zilnic, ca reziduu, zeci de tone de apa cu continut scazut de deuteriu. Cele doua cai de reducere a deuteriului din organism, prin alimentatie vegetariana si prin administrare de apa usoara, sunt complementare, deci nu se exclud una pe cealalta, ci se completeaza intr-un mod fericit. Se stie in prezent ca administrarea directa a apei cu continut scazut de deuteriu tine in frau diabetul, scazand nevoia de insulina la pacientii insulino-dependenti si scazand nivelul glicemiei la ceilalti. De asemenea, reduce nivelul colesterolului in dislipidemii. Au fost cazuri in care, dupa tratamente de peste sase luni, cei cu arterioscleroza avansata ori cu accidente cerebrale au recuperat unele din functiile pierdute. Nu in totalitate, dar s-au recuperat. Administrarea acestei ape creste si memoria, capacitatea creatoare si, ceea ce este foarte important, creste dorinta de viata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: